Vishuddha

Het vijfde chakra oftewel het keel chakra.

In het sanskriet, ook wel het Visuddha chakra genoemd, wat het zeer zuiverende chakra betekent.  

Het gebied van het vijfde chakra is de eerste vijf nekwervels en de overgang naar de bovenste twee, de atlas en draaier en het keel gebied. Het vijfde chakra heeft een relatie tot de oren en de stembanden, met als belangrijkste aspect het kunnen zwijgen.

Het element behorende bij het vijfde chakra is ruimte, ether (akasha). Ruimte maken in tijd en aandacht geeft innerlijke stilte waardoor persoonlijke groei en creativiteit worden gestimuleerd. 

Leeftijd: vrouwen 24-30, mannen 28-35.

Gedurende de vijfde chakra leeftijd begint de aandacht naar binnen te gaan. Je keel werkt als een filter, wat neem je mee vanuit de andere chakra’s, wat doet er toe? Onthechting en loslaten speelt hierbij een belangrijke rol. Afstand nemen van zienswijze en ideeën. Je moet door de poort van het vijfde chakra om tot inzicht te komen, dingen worden helder. Er is een diep vertrouwen nodig om bij die overgave te komen, want je geeft een bepaalde hou vast op. Wie ben je los van al jouw ideeën, oordelen, opvattingen en rollen? 

Loslaten en stilte ervaren is niet zo makkelijk. Het kan heel confronterend zijn. We vullen onze dagen niet voor niks met afspraken of hebben muziek aan op de achtergrond. Dit alles leidt ons af van onze innerlijke wereld. Wie ben ik ten diepste? Dit is de essentie van het vijfde chakra. In de stilte tot inzicht komen. 

Kwaliteiten van een goed functionerend vijfde chakra zijn

  • Jezelf uiten, niet alleen communicatief maar ook op creatieve wijze.

  • Luisteren zonder oordeel.

  • Zwijgen.

  • Onthechten

  • Omgaan met stilte en leegte. 


Asana’s voor het stimuleren van de energie rond het vijfde chakra zijn:

  • Ademoefeningen, bijv. een moment van leegte ervaren na de uitademing.

  • Mantra’s zingen. 

  • Asana’s waarbij je bewust wordt van de ruimte in de nek en keel.

  • Luisteren naar de stilte.

Het tweede en vijfde chakra hebben een relatie tot elkaar. Zij spiegelen elkaars eigenschappen. In het tweede chakra hechten we aan onze emoties. In het vijfde chakra draait het om het leren loslaten hiervan (onthechten).

Vorige
Vorige

Ajna

Volgende
Volgende

Anahata