Ajna

Het Ajna chakra wordt ook wel het derde oog of het voorhoofd chakra genoemd.

Het zesde chakra is het chakra van inzicht, verbeelding, intuïtie en innerlijke wijsheid. Het Sanskriet woord Ajna betekent weten

Wanneer de energie door het vijfde chakra heen gestroomd is, daar gezuiverd is en je hebt losgelaten wat je niet meer nodig hebt aan verlangens, begeertes, ideeën, angsten en emoties, komt de energie in het zesde chakra. Inzicht en onderscheidingsvermogen kunnen dan ontstaan, een innerlijk weten, in het derde chakra kijk je in het zesde chakra zie je. Je doorziet patronen, hierdoor kom je tot inzicht. Het is belangrijk dat je je gangbare patronen loslaat en vertrouwd op je intuïtie. Ingevingen kun je niet afdwingen, je moet er open en ontvankelijk voor zijn en wilskracht loslaten.

Het zesde chakra is gelegen ter hoogte van de bovenste nekwervels, de atlas en draaier. Het is een energie gebied in het midden van het hoofd, ter hoogte van de wenkbrauwen. (het snijpunt, tussen de denkbeeldige lijn vanaf het punt tussen de wenkbrauwen naar achteren en de lijn die de plek vlak boven de oren met elkaar verbindt)

De leeftijdsfase waarin deze energie dominant is, is bij vrouwen in de leeftijd van 30-36 jaar en bij mannen 35-42 jaar.

Het zesde chakra is niet verbonden met de elementen. Licht is de kracht die bij dit chakra hoort. Het zesde chakra is het chakra van helder inzicht. Niet vanuit weten maar vanuit zien. We kennen allemaal wel zo’n moment dat opeens dingen helder worden, dat je weet wat je te doen staat. Dit kan zijn in de vroege ochtend, tijdens een meditatie of door een schokkende ervaring. 

Een verlangen vanuit het zesde chakra is inzicht in antwoorden op levensvragen. Yoga, meditatie en adem oefeningen kunnen je helpen om stilte te ervaren en je aandacht daadwerkelijk naar binnen te richten om uiteindelijk helder te zien! Wie ben ik ten diepste en wat is mijn Svadharma (levenspad) 🙏

Naarmate je meer het kruin chakra (zevende chakra) nadert, worden de asana’s subtieler van aard, van fysieke kracht naar geest kracht. In mijn lessen laat ik de kwaliteit van het zesde chakra terugkomen door:

  • Asana’s langer aan te houden, waardoor je verstilt en ontspant in de houding.

  • Nadi Sodhana Pranayama: een adem oefening waarbij je afwisselend door je linker-en rechterneusgat in- en uitademt, waarbij je evenwicht brengt in beide hersenhelften.

  • Coördinatie oefeningen, waarbij beide hersenhelften met elkaar moeten samenwerken en er onderling balans ontstaat.

Ter aanvulling een stukje tekst uit het handboek chakra psychologie van Anodea Judith, wat zo mooi verwoord dat je soms diep moet gaan om uiteindelijk tot bloei te kunnen komen.

De ontwikkeling van het zesde chakra wordt gewoonlijk als een geestelijk ontwaken omschreven. We zien opeens met nieuwe ogen, komen tot nieuwe inzichten, veranderen ons perspectief en onze attitude of ontwikkelen een visioen. Het kan zich op enig moment in het leven voltrekken.maar zoals het licht van de meeste dageraden, wordt het dikwijls voorafgegaan aan duisternis. Het is de duisternis die ons er toe aanzet in de diepten van onze ziel te reiken. Tot voorbij waar we ooit eerder geweest zijn. Zodat we van daaruit een nieuwe realiteit kunnen scheppen. Het is altijd het donkerst vlak voor het ochtend gloren ”.

Volgende
Volgende

Vishuddha